Naturunderstödd/djurunderstödd rehabilitering (NUR), Naturunderstödd stressterapi, Gårdsrehabilitering, Grön rehab, Grön omsorg…. Kärt barn har många namn!

Naturupplevelser och vistelse i trädgård och natur har i upprepade studier visat sig vara effektiva för stressreduktion, ökat välbefinnande och förbättrade kognitiva förmågor. I grön rehabilitering drar man nytta av just det. Målgrupper är ofta individer med stressrelaterad psykisk ohälsa, ångest, depression, långvarig smärta och människor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Att träffa andra i samma situation kan även det skapa en känsla av gemenskap och minskad ensamhet samt ger möjlighet att få tips, råd och kunskap av både erfarna ledare och andra kloka deltagare.

Innehåll:
Vi erbjuder en meningsfull och rogivande vistelse på vår mysiga gård med fantastisk omgivande natur. Vi blandar samtal (både enskilda och i grupp), avslappningsövningar och verktyg för stresshantering med egenvalda aktiviteter. Exempel på aktiviteter kan vara vila (t.ex. ligga i en skön hängmatta), att bara vara, promenad, odling, hantverk, umgås med djuren (katter, getter, höns och kaniner), blomsterbinderi,  trädgård, målning och plantering. Alla aktiviteter är kravlösa och du deltar helt efter dina egna behov och resurser.

Datum:
​Vårt Rehabiliteringsprogram pågår torsdagar i 8 veckor kl 10-14, i grupp om max sex personer. Grön Rehabilitering på Bolet drivs i privat regi och är helt kostnadsfri för dig som deltagare.

Följande datum träffas vi på gården: 23/3, 30/3, 20/4, 27/4, 4/5, 11/5 samt 25/5

För att anmäla sig/anmäla intresse, skickar du ditt namn och telefonnummer till: caroline@hallbarhalsahalmstad.se

Har du frågor, kan du ringa Caroline på tel. 070-3186051

En dag på Bolet:
Vi startar dagen kl. 10 med att samlas på Lilla loftet (ovanför Brygghuset) där vi dricker en kopp kaffe/te och pratar om hur vi mår just den dagen och gör avslappningsövningar. 

Vid ca kl. 11.30 äter vi medhavd lätt lunch. Alla tar med sin egen mat (mikro samt kylmöjligheter finns på plats).

När man ätit färdigt kan man börja med sin egenvalda aktivitet. Vi som ledare finns alltid nära för att ge stöd, prata med eller få praktisk hjälp av. Här finns inga måsten och vi pausar när vi vill och behöver.

Vi avslutar dagen med att återigen samlas på Lilla loftet kl 13.30 för att reflektera över dagen och säga hejdå för denna gång. Dagen avslutas kl. 14.

Vi som leder grön rehab på Bolet:

Caroline Svensson, diplomerad stresspedagog, mindfulnessinstruktör samt doula.

Josefine Henriksson, diplomerad samtalsterapeut samt mindfulnessinstruktör.

Lina, Hantverk- och trädgårdsansvarig med stor erfarenhet av grön rehab och stressrelaterad ohälsa.

Alla vi tre som leder grön rehab på Bolet, har själva erfarenheter av utmattning, psykisk ohälsa och sjukskrivning och har därför stor förståelse och kunskap och hur det är men kan också ge inspirationen och hoppet att det går att komma ur det och må bra igen, kanske t.o.m. bättre än innan!

Våra ledord i gruppen är: Värme, gemenskap, glädje och lugn

Hitta hit:
Adressen hit är Skintaby Bolet 356, 30561 Harplinge.

Ibland strular vägbeskrivningen på Google maps när man skriver in adressen hit. Då kan då istället skriva in ”Hållbar hälsa stresshantering”, så guidar den dig rätt!

Harplinge ligger strax norr om Halmstad. Lättast är att ta sig hit med bil men det går även att åka buss till Harplinge. Vi kan då hämta upp er/lämna av er vid busshållplatsen i Harplinge.

Positiva effekter av att delta i Grön Rehab och av att vistas i natur och trädgård:

• Minskade stressrelaterade symptom
• Minskade symptom på utmattning, depression, ångest
• Minskad sjukskrivning och vårdkonsumtion 
• Förbättrad arbetsförmåga
• Välbefinnandet ökar
• Depression och ångest motverkas
• Sömnkvaliteten förbättras
• Stresstoleransen höjs
• Koncentration & uppmärksamhet förbättras
• Muskelanspänning minskar
• Läkemedelskonsumtionen minskar
• Immunförsvaret stärks
• Skelettet stärks och benskörhet motverkas
• Hormonbalansen förbättras
• Blodtrycket sänks
• Smärta lindras
​(Institutet för stressmedicin, 2018; Statens Folkhälsoinstitut, 2005)